Welke vergunningen heb ik nodig voor mijn zaak?

Wanneer je een zaak wil starten heb je de nodige vergunningen nodig. Vergunningen kunnen optioneel zijn maar sommigen zijn zelfs verplicht om je zaak te mogen starten. Welke je precies nodig hebt, hangt uiteraard af van je plannen. Ga je bijvoorbeeld met voeding aan de slag, dan zal je niet kunnen ontsnappen aan een eetwarenvergunning. Door een vergunning uit te reiken controleert de overheid of jij die activiteit wel uitvoert zoals het hoort.

Op basis van je geselecteerde activiteiten beveelt Liantis al enkele vergunningen voor jou aan. Je bent hierbij niet verplicht de vergunningen te nemen. Twijfel je of je alle verplichte vergunningen hebt? Onze klantenadviseurs kijken het opstartformulier persoonlijk na. Als ze merken dat een verplichte vergunning ontbreekt, zullen ze met jou contact opnemen. Je kan ook steeds informeren bij jouw gemeente of bij je beroepsvereniging of federatie welke extra vergunningen nuttig kunnen zijn voor jouw zaak.

Hieronder vindt je alvast enkele van de meest voorkomende vergunningen terug. 

 

Betalend?

Vergunningen brengen inderdaad een extra kost met zich mee. De prijs van een vergunning verschilt en kan je op het einde van het opstartformulier voor je zaak terugvinden. Tarieven Liantis ondernemingsloket | Liantis

In een aantal sectoren – zoals bijvoorbeeld horeca, de bouwsector of de ambulante handel – gelden specifieke vergunningsverplichtingen. Liantis ondernemingsloket bekijkt graag samen met jou of en welke vergunningen je nodig hebt om van start te kunnen gaan. 


Vergunning ambulante handel of machtiging kermisactiviteiten

Zal je op markten, op openbaar domein of van huis tot huis producten of diensten verkopen? Dan heb je wellicht een machtiging voor ambulante handel ('leurkaart') nodig. Hetzelfde geldt wanneer je kermisattracties wil uitbaten. Beide vergunningen moet je verplicht bij een erkend ondernemingsloket zoals Liantis aanvragen.


Voedselvergunning

Zal je voedsel verhandelen (ook horeca, dierenvoeding, meststoffen…), opslaan, verpakken... dan heb je een vergunning nodig van het Federaal Voedselagentschap (FAVV), voor elk van je vestigingseenheden. Een voedselvergunning bij opstart kost 58 euro. Voor een stopzettingsformaliteit betaal je 37 euro. Er zijn drie soorten vergunningen: de registratie, toelating en erkenning. Voor elk soort activiteit is bepaald welke vergunning van toepassing is: je kantoor helpt je graag verder. 


Beroepskaart voor niet-Belgen

Als je geen onderdaan bent van de Europese Economische Ruimte of Zwitserland en je wil in België als ondernemingshoofd, zaakvoerder of werkende vennoot een zelfstandige activiteit uitoefenen, dan heb je vooraf een beroepskaart nodig. Daarop staat vermeld wat voor activiteiten je uitvoert en voor welke onderneming.

  • Ben je in België gedomicilieerd of weet je niet zeker waar je je kaart moet aanvragen? Dan kan je terecht bij Liantis ondernemingsloket.
  • Ben je niet in België gedomicilieerd? Neem contact op met de Belgische ambassade of het consulaat en doe de aanvraag. Dat kost 140 euro.

Je kan je beroepskaart afhalen bij een erkend ondernemingsloket zoals Liantis. Wij zorgen dan ook ineens voor alle andere opstartformaliteiten of eventuele latere wijzigingen. Goed om weten: als de kaart is toegekend, moet je bijkomend 90 euro per geldig jaar betalen.


Erkenning als aannemer

Ben je actief in de bouwsector en wil je meedingen naar openbare aanbestedingen? De bijhorende erkenning als aannemer kunnen wij ook voor je in orde brengen, tegen aparte tarieven. 


SABAM of billijke vergoeding

Speel je muziek in je zaak, je wachtzaal, je kantoorruimtes, de telefoonlijn? Dan moet je dit melden aan Sabam en er ook de billijke vergoeding voor betalen in het kader van het auteursrecht. Deze bijdrage moet jaarlijks betaald worden. Je kan dit zelf regelen bij SABAM. Ook Liantis kan deze administratieve formaliteiten voor jou in orde brengen. Dat is extra handig: wij zorgen in één keer voor het nodige bij SABAM en voor de billijke vergoeding.