Goeiedag,
hoe kunnen we je helpen?

Moet ik mij als meewerkende echtgenoot aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds?

Sta je je partner bij of vervang je je partner in een eenmanszaak? Dan moet je je mogelijk aansluiten als meewerkende echtgenoot/echtgenote. Werk je in de vennootschap van je partner, dan ben je geen meewerkende echtgenoot maar moet je in principe wel aansluiten als zelfstandige of ingeschreven zijn als werknemer van de vennootschap.

Wanneer moet ik me aansluiten als meewerkend echtgenoot?

Of je je als meewerkende echtgenoot moet aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds, hangt af van twee zaken:

  • het feit of je een eigen volwaardig sociaal statuut hebt (als zelfstandige in hoofdberoep of als minstens halftijds tewerkgestelde werknemer of ambtenaar; of op grond van een sociale uitkering die je geniet);
  • en het feit of je gehuwd of wettelijk samenwonend bent.

Wat als ik gehuwd ben?

Heb je een volwaardig sociaal statuut? Dan moet je je niet aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds. Je kan je partner zonder meer helpen in zijn of haar eenmanszaak. Is dat niet het geval, dan moet je je verplicht aansluiten als meewerkende echtgenoot bij hetzelfde sociaal verzekeringsfonds als je partner.

Wat als ik wettelijk samenwonend ben?

Ben je wettelijk samenwonend, dan moet je je sowieso aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds. Heb je geen eigen volwaardig sociaal statuut, dan sluit je je aan als meewerkend echtgenoot. Beschik je wel over een volwaardig sociaal statuut, dan moet je je aansluiten als zelfstandige in bijberoep.

OPGELET: Geniet je een sociale uitkering en wens je te helpen in de eenmanszaak van je partner? Ga dan eerst na bij de uitbetalingsinstelling van de uitkering of het toegelaten is om je partner te helpen.

 

Klaar om te starten? Onze Starters GPS toont je de weg!

Ontdek het hier
Terug