Goeiedag,
hoe kunnen we je helpen?

Kan ik van hoofdberoep naar bijberoep omschakelen?

Begon je als zelfstandige in hoofdberoep maar overweeg je te ondernemen in bijberoep? Dat is perfect mogelijk, al moet je aan de voorwaarden voor zelfstandigen bijberoep voldoen.

 

Voorwaarden om van hoofdberoep naar bijberoep over te schakelen

Om als zelfstandige in bijberoep aangesloten te zijn bij een sociaal verzekeringsfonds moet je voldoende rechten opbouwen als werknemer in loondienst. Dit betekent dat je:

  • minstens halftijds werkt als werknemer of ambtenaar
  • of als leerkracht werkt met een vaste benoeming van minimaal 60%. 

De omschakeling gaat in op de eerste dag van het kwartaal volgend op het kwartaal waarin de wijziging zich voordoet. Wijzigingen die ingaan op de eerste dag van een kwartaal, gaan onmiddellijk in.

VOORBEELD: Start je op 1 april als voltijds werknemer, dan word je vanaf het tweede kwartaal beschouwd als zelfstandige in bijberoep en betaal je vanaf dan de bijbehorende sociale bijdragen. Start je echter op 2 april in loondienst, dan ben je pas een bijberoeper vanaf het derde kwartaal.

Wat met de sociale bijdragen?

Eens je zelfstandige in bijberoep bent, bouw je sociale rechten op in je andere statuut, namelijk als werknemer of als ambtenaar. Daarom moet je als zelfstandige niet meer een verplichte minimumbijdrage betalen. Liantis past je aansluiting en – zo nodig - je sociale bijdragen aan. Breng daarvoor ons wel eerst even op de hoogte van je wijziging.

 

Verander van hoofdberoep naar bijberoep.

Klik hier
Terug