Goeiedag,
hoe kunnen we je helpen?

Kan ik van een ander sociaal verzekeringsfonds overstappen naar Liantis?

Als zelfstandige ben je vrij om je sociaal verzekeringsfonds zelf te kiezen, maar er zijn een aantal voorwaarden en beperkingen om de overstap naar een ander fonds te maken.

 

Aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds

Elke zelfstandige moet voor het begin van zijn activiteit aangesloten zijn bij een sociaal verzekeringsfonds, zoals Liantis. Maar Liantis is meer dan dat. We hebben alle diensten in huis om je bij te staan met advies en oplossingen op alle sleutelmomenten van je loopbaan. Vanaf je start als zelfstandige, maar ook wanneer je onderneming groeit en je personeel wil aannemen, tot aan je welverdiend pensioen. 

Waarom voor Liantis kiezen?

Wij onderscheiden ons van andere sociale verzekeringsfondsen door onze uitgebreide dienstverlening. Bij Liantis kan je namelijk steeds rekenen op:

  • Een digitaal klantenportaal: op My Liantis vind je alle toepassingen die onze groep rijk is
  • Een centraal aanspreekpunt: je persoonlijke klantenadviseur helpt je graag bij vragen
  • Gratis juridische bijstand: je kan steeds op ons rekenen bij juridische geschillen die verband houden met je sociaal statuut (bijvoorbeeld pensioen en ziekte)
  • Deskundige carrièrecoaching: we begeleiden je doorheen je hele loopbaan als ondernemer
  • Partnerschappen met belangenorganisaties: Liantis vecht voor de rechten van zelfstandigen en kaart lacunes in de sociale wetgeving aan

Voorwaarden om over te stappen

Je aanvraag om van sociaal verzekeringsfonds te veranderen dien je in bij het nieuwe fonds voor 1 juli, als je op 1 januari van het volgende jaar wil veranderen. Daarbij zijn er een aantal regels en beperkingen waar je rekening mee moet houden als je wenst over te stappen naar een ander sociaal verzekeringsfonds: 

  • Eens je aangesloten bent, moet je minstens vier jaar bij hetzelfde fonds blijven vooraleer je een overkomst kan maken. Vennootschappen kunnen ten vroegste na drie jaar overstappen. 
  • Je sociale bijdragen en/of vennootschapsbijdragen en eventuele verhogingen moeten volledig betaald zijn (ten laatste op 31 december), anders gaat je overstap niet door. 
LET OP: Vanaf 1 januari van het jaar waarin je de pensioenleeftijd bereikt of een vervroegd pensioen krijgt, kan je niet meer veranderen van fonds. 
Terug