Goeiedag,
hoe kunnen we je helpen?

Kan ik van bijberoep naar hoofdberoep omschakelen?

Je ging van start als zelfstandige in bijberoep, maar nu wil je je volledig toeleggen op je onderneming? Dan kan je je statuut wijzigen naar dat van een zelfstandige in hoofdberoep. De omschakeling gaat meteen in, al breng je best je sociaal verzekeringsfonds op de hoogte. 

 

Redenen om om te schakelen

Je bent zelfstandig ondernemer in bijberoep wanneer je naast je zelfstandige activiteit ook nog minstens halftijds werkt als werknemer of ambtenaar

Ga je minder dan halftijds werken of geef je je job als werknemer of ambtenaar volledig op? Dan verander je je aansluiting als zelfstandige bij het sociaal verzekeringsfonds van ‘bijberoep’ naar ‘hoofdberoep’. De omschakeling van bijberoep naar hoofdberoep gaat altijd onmiddellijk in. 

 

VOORBEELD: Het derde kwartaal loopt van 1 juli tot en met 30 september. Je stopt op 31 augustus (dus in het derde kwartaal) met werken. Dan past je sociaal verzekeringsfonds je aansluiting als zelfstandige in bijberoep aan naar zelfstandige in hoofdberoep vanaf het derde kwartaal. Je betaalt zo sociale bijdrage als zelfstandige in hoofdberoep vanaf het begin van het kwartaal (1 juli), ook al werd je pas ‘echt’ in september zelfstandige in hoofdberoep.

Breng je sociaal verzekeringsfonds op de hoogte

De omschakeling van bij- naar hoofdberoep gaat dus in principe meteen in. Het is daarom van belang om ook je sociaal verzekeringsfonds zo snel mogelijk op de hoogte te brengen van de wijziging van je situatie. Zo zorg je ervoor dat je sociale zekerheid correct geregeld blijft en vermijd je eventuele rechtzettingen achteraf. 

Ben je aangesloten bij Liantis sociaal verzekeringsfonds? Dan stuur je simpelweg een mail naar je klantenadviseur of meld je dit via ons contactformulier. Je kan ook je boekhouder vragen om dit voor jou in orde te brengen. 

Terug