Goeiedag,
hoe kunnen we je helpen?

Werknemers flexibeler laten werken, kan dat?

Hoe druk het in je zaak wordt, is niet altijd even voorspelbaar. Een periode met veel bestellingen, een dipje tijdens de zomer ... Er zijn heel wat redenen om als werkgever een flexibele werkindeling te hanteren voor je personeelsleden. Zo vermijd je onder meer je blauw te betalen aan overuren.

De arbeidswetgeving voorziet twee manieren om vaste medewerkers slimmer in te zetten tijdens piekperiodes: kleine flexibiliteit en grote flexibiliteit. Let wel: heel wat sectoren hanteren eigen regels omtrent flexibiliteit.

 

Kleine flexibiliteit: beperkte pieken en dalen

Kamp je niet met al te grote pieken of rustige periodes, dan kun je het systeem van kleine flexibiliteit toepassen. Daarbij mogen je werknemers:

  • Maximaal twee uur per dag langer of minder lang werken dan voorzien in hun contract, met een maximum van negen uur per dag.
  • Maximaal vijf uur op weekbasis meer of minder werken dan voorzien, met een maximale werkweek van 45 uur.

Gemiddeld moet je op jaarbasis wel nog altijd de wekelijkse arbeidsduur respecteren. Bovendien moet je je medewerkers een week op voorhand op de hoogte brengen van het voor hen voorziene uurrooster.

Grote flexibiliteit: structurele wijzigingen

Voor structurele piekperiodes kan je een beroep doen op het systeem van grote flexibiliteit. Dat is een systeem waarin je mag afwijken van de regels rond nacht- en zondagsarbeid, werk op feestdagen en de beperking op de arbeidsduur. Grote flexibiliteit is een structurele maatregel en moet je dan verankeren in je arbeidsreglement of een cao. Je werknemers behouden bovendien de keuze om al dan niet in te stappen in het systeem. Dit betekent dat je een flexibele werkindeling niet kan opleggen aan werknemers die al in dienst zijn.

Lees alles over grote en kleine flexibiliteit op onze blog.

Andere maatregelen voor opvang werkpieken

Er bestaan heel wat manieren om snel extra hulp aan te werven die je in piekperiodes uit de nood kan helpen. De populairste oplossingen:

  • Freelancers
  • Jobstudenten
  • Uitzendkrachten
  • Flexijobbers
Meer weten over hoe je als werkgever tijdelijk personeelstekort opvangt? Lees de blog.
Terug