Goeiedag,
hoe kunnen we je helpen?

Wat is een arbeidsreglement en waarvoor dient het?

Een arbeidsreglement is wettelijk verplicht voor iedereen die werknemers in dienst heeft. Werf je je eerste medewerker aan, dan stel je een arbeidsreglement op dat de wederzijdse rechten en plichten tussen je werknemers en jezelf als werkgever vastlegt. Het document vormt de hoeksteen van jullie arbeidsrelatie en bevat bijvoorbeeld afspraken over werktijden, vakantiebepalingen en ziekteregeling.

 

Arbeidsreglement voor elke werknemer

Je arbeidsreglement is een belangrijke houvast voor je werknemers. Je moet dan ook een exemplaar voorzien voor elke nieuwe medewerker die je aanwerft. Verandert er iets aan het arbeidsreglement, dan ben je verplicht om élke werknemer opnieuw een bijgewerkt exemplaar te bezorgen.

Er bestaan enkele uitzonderingen op deze verplichtingen, bijvoorbeeld voor kleine bedrijven waar enkel naaste familie tewerkgesteld is. Het overzicht kun je raadplegen in de uitgebreide blog over het arbeidsreglement.

Je vindt er ook alle info over de verplichte raadpleegbaarheid van je arbeidsreglement door alle werknemers en de procedure voor het doorvoeren van wijzigingen.

Wat staat er allemaal in een arbeidsreglement?

Je bent verplicht om een aantal vaste onderwerpen op te nemen in het arbeidsreglement. Enkele voorbeelden:

Lees hier het volledige overzicht van de verplichte elementen in je arbeidsreglement.

Je eerste arbeidsreglement opstellen

Een arbeidsreglement opmaken betekent voor veel jonge bedrijven een hele klus.

Daarom heeft Liantis een voorbeeldarbeidsreglement opgemaakt, dat je als basis kan gebruiken voor jouw zaak. Onze juristen kunnen je helpen om het op maat van jouw bedrijf aan te passen. Handig, toch? Neem gewoon contact op en bespaar jezelf kostbare tijd en moeite met een waterdicht model voor je arbeidsreglement.

 

Hulp nodig met voorbeelden en advies? Liantis kan je helpen.

Neem contact op
Terug