Goeiedag,
hoe kunnen we je helpen?

Sluit je als werkgever best een contract van bepaalde of onbepaalde duur af?

Bij de aanwerving van een nieuwe werknemer stelt de vraag zich steeds: wat voor arbeidsovereenkomst is het meest voordelig? Een contract van onbepaalde duur (vast contract) of bepaalde duur (tijdelijk contract)? Het antwoord hangt af van je noden als werkgever.

 

Contract van onbepaalde duur

De arbeidsovereenkomst voor onbepaalde duur doet wat de naam zegt: het contract kent geen vastgelegd einde. Als jij of je werknemer dus een einde wil maken aan de overeenkomst, dan komt daar per definitie een opzegtermijn (of opzegvergoeding) bij kijken. Slechts in enkele uitzonderlijke gevallen (zoals bij een einde in onderling overleg of bij ontslag om dringende redenen) kan je een overeenkomst van onbepaalde duur onmiddellijk beëindigen. 

Ben je op zoek naar een medewerker op lange termijn, dan is een contract van onbepaalde duur de meest logische keuze. Met een contract van onbepaalde duur kun je als werkgever ook makkelijker medewerkers langdurig aan je bedrijf binden, wat handig is in sectoren met een personeelstekort.

 

Contract van bepaalde duur

Een contract van bepaalde duur is tijdelijk. Na afloop van de vastgestelde termijn loopt het contract automatisch af. Tegelijkertijd is het moeilijker voor zowel de werkgever als de werknemer om een tijdelijk contract vervroegd stop te zetten. Een arbeidsovereenkomst van bepaalde duur levert je als werkgever dus vooral voordeel op bij een goed omlijnd en in de tijd beperkt takenpakket.

Er bestaan ook enkele minder gekende contractvormen van bepaalde duur. Zo kun je bijvoorbeeld ook een contract voor duidelijk omschreven werk afsluiten.

 

Terug