Goeiedag,
hoe kunnen we je helpen?

Hoe geef je jouw werknemers slim en voordelig een loonsverhoging?

Een loonsverhoging voor je personeel kan je op verschillende manieren organiseren. Naast een verhoging van het brutoloon kan je als werkgever ook opteren voor fiscaal voordeligere alternatieven. Extralegale voordelen en de loonbonus zijn populaire opties om je werknemers te belonen zonder je loonkost én de belastingen die je werknemer betaalt de hoogte in te jagen.

 

Hoger brutoloon

Een verhoging van het brutoloon is een eenvoudige en transparante manier om de prestaties van een werknemer te belonen. Door het progressieve belastingstelsel in ons land blijft er voor je personeelslid netto echter niet al te veel over van een brutoloonsverhoging. 

Met de bruto-nettocalculator van Liantis neem je zelf de proef op de som en krijg je een indicatie van de werkelijke nettoloonsverhoging. Als werkgever betaal je bovenop de brutoloonsverhoging uiteraard ook nog patronale bijdragen, wat op zijn beurt voor een extra bedrijfsuitgave zorgt.

Extralegale voordelen

Je kunt ook extralegale voordelen inzetten als een fiscaal voordelige manier om je werknemers een loonsverhoging toe te kennen. De waaier aan mogelijkheden is erg breed. Enkele voorbeelden:

  • Bedrijfswagen
  • Maaltijdcheques
  • Elektrische fiets
  • Thuiswerkvergoeding
  • Laptop
  • Smartphone
  • Groepsverzekering

Meer weten over de verschillende soorten extralegale voordelen en hoe je ze kunt inzetten als fiscaalvriendelijke loonsverhoging? Lees er dan zeker dit overzicht op na.

Loonbonus

Tot slot is er nog de loonbonus - officieel gekend als niet-recurrente resultaatsgebonden voordeel. Dat is een prestatiegerichte verloningsvorm die afhangt van de collectieve resultaten van je onderneming of een duidelijk omlijnde groep medewerkers in je bedrijf. 

Een loonbonus is een prima manier om teamprestaties te belonen, en dat op een voordeligere manier dan via een klassieke loonsverhoging. Als werkgever betaal je wel een solidariteitsbijdrage op het uitgekeerde brutobedrag, maar die mag je als kost inbrengen in je vennootschapsbelasting. Je werknemer betaalt geen personenbelasting op de loonbonus.

De regelgeving rond de loonbonus is complex. Het overzicht op deze pagina zet je alvast op de goede weg.

 

Fiscaal voordelige loonsverhoging opzetten in je bedrijf? Liantis helpt je.

Neem contact op
Terug