Goeiedag,
hoe kunnen we je helpen?

Hoe bepaal je het loon voor een nieuwe werknemer bij een sollicitatie?

Een gepast salaris bepalen voor een nieuwe medewerker is een delicate oefening. Wat is een marktconform loon voor de functie in kwestie en hoe valt je totale werkgeverskost uit? Met een antwoord op die vragen ga je een stuk sterker de salarisonderhandelingen met een kandidaat in.

 

Benchmarking 

Wat is een gangbaar loon voor een medewerker in jouw sector? Als je een klein bedrijf leidt, bestaat de kans dat je intern niet over nauwkeurig uitgewerkte salarisschalen beschikt. Je cao biedt een eerste houvast. Daarnaast kun je ook vergelijken of benchmarken met vergelijkbare functies in je regio en bedrijfstak. Zo krijg je een goede indicatie van het salaris dat een sollicitant verwacht.

Totale loonkosten

Je wilt natuurlijk ook de totale kost van je potentiële medewerker kennen. Die kost bestaat uit het brutoloon, sociale bijdragen op dat loon en extra’s zoals vakantiegeld en extralegale voordelen. Die totale werkgeverslasten vormen het volledige bedrag dat een werknemer je op jaarbasis zal kosten. Een overzicht van alle factoren die je loonkost beïnvloeden lees je hier.

Als je niet kunt tippen aan het loon van een concurrent of als je een geknipte kandidaat finaal over de streep wilt trekken, kun je slim gebruikmaken van extralegale voordelen. Deze voordelen kosten je doorgaans minder dan een equivalent uitbetaald als nettoloon.

Bruto-nettocalculator

Een potentiële werknemer is uiteraard vooral geïnteresseerd in het nettoloon dat hij of zij aan het einde van de maand op de rekening zal zien verschijnen. Die bruto-nettoberekening is complex en verschilt voor elke werknemer. Met de bruto-nettocalculator van Liantis maak je eenvoudig een nauwkeurige loonsimulatie voor een kandidaat. 

 

Hulp nodig bij de loonberekening voor je potentiële werknemers? Liantis helpt je op weg.

Neem contact op
Terug