Een uitzendkracht via een interimkantoor kan een waardevolle tijdelijke aanvulling betekenen voor je bedrijf. De extra medewerker kan pieken in de werkdruk opvangen, terwijl je je niet al te veel bijkomend papierwerk op de hals haalt; die neemt het uitzendbureau voor haar rekening. Door de band genomen kost een interimwerknemer een werkgever twee keer het normale bruto uurloon.
Kostprijs van een interim
Als werkgever betaal je een interimwerknemer niet rechtstreeks. Alle papierwerk verloopt via het interimkantoor, dat verantwoordelijk is voor de relatie met de werknemer.
Een uitzendkracht kost je ruwweg het dubbele van het normale bruto uurloon van een werknemer in een gelijkaardige functie. De extra kosten bestaan uit alle werkgeverslasten en premies die je als werkgever onder normale omstandigheden bijkomend moet ophoesten, zoals het vakantiegeld, eindejaarspremie en arbeidsongevallenverzekering. Uitzendkantoren rekenen uiteraard ook een marge aan voor de plaatsing van de arbeidskracht en voor de administratieve verplichtingen, zoals bijvoorbeeld de Dimona-aangifte.
Wat zegt de wet?
Je mag van de wet enkel beroep doen op een uitzendkracht in specifieke situaties: bijvoorbeeld ter vervanging van een vaste werknemer, bij tijdelijke vermeerdering van werk of bij uitzonderlijk werk. Alle criteria waar je rekening mee moet houden, lees je in deze blog.