Goeiedag,
hoe kunnen we je helpen?

Je bedrijf verhuizen? Hier moet je op letten.

De verhuis van je bedrijf heeft zowel administratieve als praktische gevolgen. Je moet het adres van je onderneming wijzigen, de verhuis praktisch organiseren en tegelijkertijd rekening houden met je werknemers.

 

Adreswijziging van je onderneming

Bij een verhuis naar een nieuwe locatie hoort uiteraard een officiële adreswijziging. Je verplichtingen hangen af van het soort verhuis: verander je enkel je vestigingseenheid, of ook je zetel?

  • Zetel. Heb je een vennootschap, dan is de zetel het officiële adres van waaruit je zaak wordt bestuurd. Een adreswijziging van de zetel moet je laten goedkeuren tijdens een algemene vergadering. Vervolgens kun je het door de zaakvoerder of gedelegeerd bestuurder ondertekende vergaderingsverslag neerleggen bij de griffie, waarna de gewijzigde statuten in het Staatsblad worden gepubliceerd.

    Het online ondernemingsloket van Liantis kan dat vergaderingsverslag voor jou neerleggen.
     

  • Vestigingseenheid. Is je bedrijf op meer dan één plek actief en wil je enkel een vestigingsadres wijzigen van bijvoorbeeld een tweede verkooppunt, dat geen dienst doet als zetel, dan kun je een adreswijziging doorgeven aan de Kruispuntbank voor Ondernemingen (KBO).

    Je kan dit eenvoudig regelen via het online ondernemingsloket van Liantis.
     

  • Domicilieadres voor zelfstandigen. Werk je als zelfstandige in een eenmanszaak, dan is je domicilieadres meteen ook het officiële adres van je onderneming. Je domicilie wijzig je eenvoudig via de standaardprocedure bij de dienst bevolking van je nieuwe woonplaats.

Informeer klanten, leveranciers en officiële instanties

Ook de praktische kant van de zaak verdient de nodige aandacht. Zo moet je je klanten tijdig op de hoogte brengen van je nieuwe adres, zodat ze weten waar ze je kunnen vinden. Ook je leveranciers moeten op de hoogte zijn van je nieuwe adres. Op die manier verzeker je je zaak van een vlotte overgang en worden je nutsvoorzieningen tijdig overgezet. Tot slot moet je ook je bank en verzekeringsmaatschappij vooraf op inlichten over je verhuisplannen.

Impact van verhuis op werknemers

De plaats van tewerkstelling van je medewerkers is in veel gevallen een essentiële arbeidsvoorwaarde in het contract dat jullie samen hebben afgesloten. Dat betekent dat de locatie van je bedrijf een cruciaal onderdeel uitmaakt van de arbeidsovereenkomst. 

Een verhuis van je bedrijf naar een andere locatie die bijvoorbeeld de reistijd van je werknemers verdubbelt, kan worden beschouwd als een belangrijke éénzijdige wijziging van de arbeidsvoorwaarden. Op dit moment kan er sprake zijn van een impliciet ontslag door de werkgever. 

De werknemer die dit inroept en dus niet meer komt werken, kan natuurlijk wel nog de verbrekingsvergoeding gaan opeisen via de rechtbank. Toets een verhuis dus op voorhand af met je werknemers om er zeker van te zijn dat je iedereen mee aan boord krijgt.

 

Meer weten over de verhuis van je zaak naar een nieuw adres?

Lees de blog
Terug