Goeiedag,
hoe kunnen we je helpen?

Mag je camerabewaking installeren op de werkvloer?

Overweeg je bewakingscamera’s te plaatsen in je zaak of de gebouwen van je bedrijf? Dan moet je voldoen aan enkele spelregels. Die staan beschreven in de wet op camerabewaking en in de GDPR, de Europese privacywetgeving.

 

Regels voor camerabewaking

De voorschriften voor camera’s in ondernemingen zijn bewust streng opgesteld. Camerabewaking op de werkvloer heeft immers een impact op de privacy van je werknemers. In de privésector wordt de basis geregeld door een collectieve arbeidsovereenkomst, cao nummer 68. Camerabewaking mag je volgens die regeling inzetten voor vier doeleinden:

  • veiligheid en gezondheid;
  • bescherming van de goederen van je onderneming;
  • controle van het productieproces (zowel bij machines als bij werknemers);
  • controle van de arbeid van de werknemer.

Daarnaast vallen camerabeelden in enkele gevallen ook onder de camerawet. Die is van toepassing op bewakingscamera’s in een voor het publiek toegankelijke besloten plaats, zoals een winkel. Dit soort camera’s moet online worden aangegeven via aangiftecamera.be. Als werkgever moet je die aangifte ook jaarlijks vernieuwen.

Verplichtingen met privacywetgeving

Omdat camerabewaking raakt aan de persoonlijke levenssfeer van je werknemers, is ook de Europese privacywetgeving van toepassing. De Algemene Verordening Gegevensbescherming (ook wel gekend als AVG of onder de Engelse afkorting GDPR) verplicht je als werkgever om een intern register aan te leggen van de dataverwerking van je werknemers. Camerabeelden vallen daar uiteraard ook onder. 

Bij Liantis kun je terecht voor een model van zo’n intern register. In onze blog over de impact van de Europese privacywetgeving op bewakingscamera’s lees je dan weer alles over de camerawetgeving die sinds 2018 van kracht is.

Zolang je je aan de regelgeving houdt, kunnen bewakingscamera’s een prima hulpmiddel betekenen om je onderneming te beschermen. Met de juiste administratieve stappen doorstaat je camerabeleid ook probleemloos een controle van de sociale inspectie.

 

Meer weten over camerabewaking op het werk in jouw bedrijf?

Neem contact op
Terug