Goeiedag,
hoe kunnen we je helpen?

Wat te doen bij sociale inspectie?

Zodra je personeel tewerkstelt, kan de sociale inspectie op bezoek komen om te controleren of je in orde bent met de sociale wetgeving. Tijdens een inspectie moet je de juiste documenten kunnen voorleggen en stellen de controlediensten soms vragen aan jouw medewerkers. Met een goede voorbereiding treed je met een gerust hart elke controle tegemoet.

 

Wat controleert de sociale inspectie?

De inspectiediensten hebben de bevoegdheid om een heleboel gegevens na te kijken. Tijdens een controle komen de volgende aandachtspunten haast altijd aan bod:

  • Arbeidsovereenkomsten (aangifte van loon, onkostenvergoedingen ...)
  • Arbeidsreglement
  • Tewerkstelling van buitenlandse werknemers 
  • Verplichte verzekeringen

Voorbereiding op een inspectie

Een sociale inspectie kan zowel aangekondigd als onaangekondigd plaatsvinden. Van een aangekondigde inspectie brengen de inspectiediensten je steeds per brief op de hoogte. Er zal je meestal gevraagd worden om een aantal documenten voor te bereiden. Je vindt het volledige stappenplan voor een sociale inspectie in deze blog.

Een onaangekondigde inspectie is meestal oppervlakkiger en is vooral ontradend bedoeld.

Extern advies

De spelregels op het vlak van arbeidsrecht zijn in ons land vrij complex. Daarom is het een goed idee om je situatie even af te toetsen bij een professional. Je sociaal secretariaat kan je helpen om je documenten door te lichten en je op eventuele onregelmatigheden wijzen. Je kunt je zaak natuurlijk ook altijd preventief laten screenen.

 

Terug