Goeiedag,
hoe kunnen we je helpen?

Wat is een preventief medisch onderzoek?

Bij een preventief medisch onderzoek screent een arbeidsarts je werknemers op werkgerelateerde gezondheidsklachten. De bedoeling is om eventuele symptomen in een zo vroeg mogelijk stadium op te sporen. Zo kan je als werkgever tijdig maatregelen nemen om erger te voorkomen.

 

Is een preventief medisch onderzoek verplicht?

Het preventief medisch onderzoek is wettelijk verplicht voor twee types werknemers:

  • Werknemers met een veiligheids- of waakzaamheidsfunctie. Dit zijn werknemers die bij de uitoefening van hun job een directe impact hebben op de veiligheid van collega’s en omstaanders. Heftruckchauffeurs vormen hier een typisch voorbeeld van.
  • Werknemers met een welbepaald risico. Dit zijn medewerkers die taken uitvoeren die gevaarlijk zijn voor de eigen gezondheid. Denk aan artsen of verpleegkundigen die patiënten met ernstige infecties behandelen. Of aan arbeiders die voortdurend zware lasten tillen.

Hoe vaak moeten mijn werknemers op medisch onderzoek komen?

De preventieve medische onderzoeken worden periodiek herhaald. Meestal jaarlijks, soms tweejaarlijks, zesmaandelijks …  in functie van de specifieke risico’s eigen aan het takenpakket van de werknemer.

Moeten ook kantoormedewerkers langskomen op preventief medisch onderzoek?

Vroeger was dit inderdaad zo, maar deze verplichting is enkele jaren terug afgeschaft. In de plaats daarvan moet je als werkgever vijfjaarlijks een bevraging afnemen bij je werknemers.

Health Screen van Liantis is dé oplossing op maat voor vijfjaarlijkse bevragingen in het kader van medisch toezicht.

Wie betaalt voor een preventief medisch onderzoek?

Jij als werkgever bekostigt de preventieve medische onderzoeken voor je werknemers. Bovendien vinden deze onderzoeken plaats tijdens de werkuren.

Hoe verloopt de organisatie van de preventieve medische onderzoeken?

Er zijn drie verschillende mogelijkheden:

  • Je werknemers komen langs in een van de vele medische onderzoekscentra van Liantis.
  • De arbeidsarts en de bedrijfsverpleegkundige verrichten de onderzoeken ter plaatse in jouw bedrijf. Dit gebeurt in een lokaal binnen je bedrijfsgebouw of op een medische onderzoekswagen van Liantis.
  • Je werknemers gaan langs op een medische onderzoekswagen van Liantis. Deze staat dan op een centrale plek in je gemeente of op een bedrijventerrein.

 

Leer bij over alle types onderzoeken binnen het medisch gezondheidstoezicht.

Lees hier meer
Terug