Goeiedag,
hoe kunnen we je helpen?

Ben ik btw-plichtig?

Je bent btw-plichtig als je inkomsten haalt uit zelfstandige activiteiten. Elke onderneming die op regelmatige en zelfstandige basis economische activiteiten verricht, is dus btw-plichtig. In sommige gevallen zijn activiteiten echter vrijgesteld van btw of geldt er een gemengde btw-plicht.

Wie is btw-plichtig?

Artikel 4 van het btw-wetboek stelt dat elke onderneming die regelmatig en zelfstandig economische activiteiten verricht btw-plichtig is. Ongeacht of er een winstoogmerk is. Daarnaast maakt het ook niet uit of het om een hoofd- of nevenactiviteit gaat.      

Het standaard btw-tarief is 21%, voor bepaalde uitzonderingen geldt een tarief van 12% of 6%.

Wie is niet btw-plichtig?

Een aantal activiteiten zijn vrijgesteld van btw. Je vindt een overzicht van vrijgestelde activiteiten terug onder art. 44 van het btw-wetboek. Het gaat bijvoorbeeld om artsen, acteurs en verloskundigen. 

*Opgelet: Ook al heb je in dit geval geen btw-hoedanigheid, je moet je toch inschrijven in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) en hebt boekhoudkundige en administratieve verplichtingen.

Gemengde btw-plicht

Je bent gemengd btw-plichtig wanneer je zowel activiteiten uitoefent die vrijgesteld zijn volgens artikel 44 als activiteiten die wel onderworpen zijn aan btw.

Bv. Sabine is actief als zelfstandig journaliste en copywriter. Als journaliste levert ze auteurswerk af, een type activiteit dat onder de uitzonderingen van artikel 44 valt. Voor deze activiteit is zij niet btw-plichtig en rekent ze geen btw aan op de facturen die ze haar opdrachtgevers bezorgt. Copywriting valt niet onder die uitzondering. Voor die opdrachten rekent ze wel btw aan en dient ze periodiek aangiften in.

Ik ben niet zeker of ik btw-plichtig ben

Wil je graag een onderneming opstarten en twijfel je onder welk btw-regime je valt? Dan kan je in het Liantis-opstartformulier steeds kiezen voor de optie ‘Ik weet het niet zeker. Wanneer je voor de optie ‘Ik weet het niet zeker’ koos, zal één van onze medewerkers je contacteren om samen de regimes te doorlopen en de juiste keuze te maken. 

Terug