Goeiedag,
hoe kunnen we je helpen?

Ik wil starten als zelfstandige, welke stappen moet ik nemen?

Je denkt eraan te starten als zelfstandige. Super! Maar hoe begin je hier nu precies aan, zodat je met alle formaliteiten in orde bent? Wij tonen je de weg aan de hand van deze 6 stappen.

Wees zeker dat ondernemen iets voor jou is

First things firstben jij uit het juiste hout gesneden om zelfstandige te worden? Je kan het gat in de markt gevonden hebben en een fantastisch businessplan hebben, maar als je niet over de juiste ondernemerscompetenties beschikt, kan het wel eens een moeilijke rit worden. Sta hier zeker bij stil vooraleer je aan je avontuur begint.

Denk aan je voorbereiding

Zoals bij zoveel zaken, is het bij je start als zelfstandige erg belangrijk om je goed voor te bereiden. Dit doe je onder andere door een haalbaarheidsstudie uit te voeren. Hiermee onderzoek je of je lumineuze idee jou in de praktijk de nodige inkomsten zal opleveren.

Ga langs bij een boekhouder

Om het met een boutade te zeggen: achter elke succesvolle ondernemer staat een goede boekhouder. Hij of zij bekommert zich om de cijfers van je onderneming en heeft op die manier een cruciale, ondersteunende rol. Zo kan jij je focussen op jouw taak: ondernemen.

Tip: Een afspraak bij een boekhouder is een goede kans om je pitch te oefenen!

Bepaal je ondernemingsvorm

Voor welke ondernemingsvorm ga je? Wordt het een eenmanszaak of een vennootschap? Beiden hebben zo hun voor- en nadelen. Betrek zeker je boekhouder bij deze keuze, want dit heeft niet alleen gevolgen voor de opstartformaliteiten. Ook je fiscaliteit wordt namelijk beïnvloed door het antwoord op deze vraag.

Kies je voor een vennootschap, dan ga je voor de opmaak van je statuten best langs bij een professional. Voor sommige vennootschapsvormen (zoals de NV of de BV) verloopt de oprichting zelfs verplicht via de notaris. Voor andere vennootschapsvormen (zoals de CommV of de VOF) hoeft dit niet en kunnen ook wij je helpen.

Als je kiest voor een eenmanszaak moeten er geen statuten worden opgemaakt.

Ga langs bij de bank

Ben je op zoek naar wat extra financiering? Dan kan de bank je misschien verder helpen. Je kan dan meteen ook je professionele bankrekening openen. Een afzonderlijke, professionele bankrekening is enkel verplicht wanneer je een vennootschap opricht, maar ook voor zelfstandigen met een eenmanszaak is dit aan te raden.

Schrijf je in als zelfstandige

Vooraleer je kan starten als zelfstandige, moet je zeker zijn dat je onderneming geregistreerd is in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). Start je een vennootschap (andere dan een maatschap), dan zal de griffie van de Ondernemingsrechtbank je ondernemingsnummer creëren. Dat nummer geef je vervolgens door aan het ondernemingsloket, dat de registratie van de basisgegevens van je onderneming in de KBO zal finaliseren.

Start je daarentegen met een eenmanszaak of met een maatschap, dan brengt het ondernemingsloket zowel de creatie van je ondernemingsnummer als de registratie van de basisgegevens van je onderneming in de KBO in orde.

 

Klaar om te starten? Schrijf je nu in via ons online ondernemingsloket!

Ik wil starten
 

We kunnen bij je inschrijving ook meteen je aansluiting bij ons sociaal verzekeringsfonds in orde brengen. Zo ben je zeker in regel met je sociale zekerheid.

Terug