Goeiedag,
hoe kunnen we je helpen?

Kan ik heropstarten na een faillissement?

Een faillissement is geen leuke ervaring als zelfstandige, maar hoeft zeker niet het einde te betekenen van je carrière als ondernemer. Wij vertellen je hoe je terug kan opstarten na een faillissement.

 

Heb ik het akkoord van de curator nodig?

Een curator neemt in opdracht van de rechtbank de leiding van de failliet verklaarde onderneming over en brengt de bezittingen en schulden in kaart. Aangezien de curator tijdens het faillissement het eigenlijke ondernemingshoofd is, heb je in principe altijd het akkoord van de curator nodig. Hier zijn echter uitzonderingen op.

Gaat het om nieuwe activiteiten of niet?

Wanneer je totaal andere activiteiten wil uitoefenen, dan kan je een zogenaamde fresh start maken. Je hebt dan geen toestemming nodig van de curator. Cruciale voorwaarde is dan wel dat je geen beroepsverbod hebt. Bovendien neem je deze stap op eigen verantwoordelijkheid.

Wil je dezelfde activiteiten uitvoeren? Dan spreekt men niet van een fresh start en heb je altijd toestemming nodig van de curator.

Hoe kan ik heropstarten na een faillissement?

Wanneer enkel je activiteiten wijzigen, dan hoef je de hoedanigheden en vestigingseenheden niet stop te zetten in de KBO. Je vraagt dan simpelweg een wijziging van de activiteiten aan via het ondernemingsloket. Je moet ook de btw-administratie op de hoogte brengen van je doorstart. Ook dit kan je ondernemingsloket voor je regelen.

Zal je exact dezelfde activiteiten uitoefenen? Dan hoef je zelfs niets aan te laten passen in de KBO. De btw-diensten moeten wel op de hoogte gebracht worden.

 

Heb je hier nog vragen over? Neem contact met ons op.

Contacteer ons
Terug