Heb je momenteel al een job, maar wil je toch graag een zaak starten? Dan kan dat misschien wel in bijberoep. Op deze manier betaal je doorgaans veel lagere sociale bijdragen dan zelfstandigen in hoofdberoep, al moet je wel aan enkele voorwaarden voldoen.
Kan ik zomaar zelfstandige in bijberoep worden?
Of je een eigen zaak start, kies je natuurlijk volledig zelf. Of dat in hoofd- of bijberoep is, kan je echter niet zomaar zelf kiezen. Je wordt namelijk automatisch in bijberoep aangesloten wanneer je voldoende sociale rechten vrijwaart in een ander systeem. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer je grofweg minstens halftijds als werknemer of ambtenaar aan de slag bent.
Wat is het verschil met een zelfstandige in hoofdberoep?
Het grootste verschil tussen een zelfstandige in hoofdberoep en een zelfstandige in bijberoep zit in de sociale bijdragen die je betaalt. Deze liggen normaal veel lager wanneer je aangesloten bent als zelfstandige in bijberoep.
De reden hiervoor is dat je als zelfstandige in bijberoep al voldoende sociale rechten opbouwt als werknemer of ambtenaar en je sociale zekerheid al via één van die systemen geregeld is. Bijgevolg ben je niet verplicht om de volle pot aan sociale bijdragen te betalen, in tegenstelling tot zelfstandigen in hoofdberoep.
Wat zijn de voorwaarden voor een aansluiting in bijberoep?
Om als zelfstandige in bijberoep aan te kunnen sluiten, moet je minstens halftijds tewerkgesteld zijn. Er zijn twee belangrijke criteria om dit te bepalen:
- Je beschikt over een arbeidscontract van minstens 19 uur per week (binnen een voltijds tewerkstellingskader van 38 uur). Dit mag via een combinatie van deeltijdse contracten, al moet je wel opletten dat je per kwartaal een gemiddelde tewerkstelling van 50% behaalt. Voor vastbenoemde leerkrachten ligt deze grens op 60%.
- Daarnaast moet je ook minstens 235 uur per kwartaal presteren (282 uren voor vastbenoemde leerkrachten), ook binnen een voltijds tewerkstellingskader van 38 uur.
Ook wanneer je een vervangingsinkomen als werknemer of ambtenaar hebt – bijvoorbeeld bij een werkloosheidsuitkering of een uitkering bij arbeidsongeschiktheid – kan je onder bepaalde voorwaarden als zelfstandige in bijberoep starten.