Ben je student, maar wil je ondertussen graag je eerste stapjes zetten als ondernemer? Dan is het statuut van student-zelfstandige zeker iets voor jou. Via dit statuut betaal je in de meeste gevallen veel lagere sociale bijdragen. Hier staan wel enkele voorwaarden tegenover.
Hoe start ik als student met ondernemen?
Iedereen die in België als ondernemer wil starten, moet zich via een ondernemingsloket inschrijven in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) en zich aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds. Dit geldt ook voor studenten.
Afhankelijk van jouw specifieke situatie, zal je in een bepaalde bijdragecategorie vallen. Het bedrag dat je driemaandelijks moet betalen aan sociale bijdragen varieert naargelang jouw bijdragecategorie en inkomen.
Studenten komen in aanmerking voor het statuut van student-zelfstandige, waardoor ze doorgaans veel lagere sociale bijdragen betalen dan de gemiddelde zelfstandige.
Wat zijn de voorwaarden voor het statuut student-zelfstandige?
Het feit dat je nog studeert, hoeft je ambities als ondernemer niet in de weg te staan – integendeel zelfs. Om ondernemende studenten een duwtje in de rug te geven, riep de overheid enkele jaren geleden het statuut student-zelfstandige in het leven.
Om je aan te kunnen sluiten als student-zelfstandige, moet je wel voldoen aan de volgende voorwaarden:
- Je bent minimum 18 en maximum 25 jaar oud
- Je bent ingeschreven in een opleiding die leidt tot een door de Belgische overheid erkend diploma
- Je volgt voor minstens 27 studiepunten of 17 uur per week les
- Je bent op regelmatige basis aanwezig in de les of je kan bewijzen dat je de examens aflegde
- Je volgt les aan een erkende onderwijsinstelling in België of het buitenland
- Je moet een zelfstandige activiteit uitoefenen
Hoe sluit ik me aan als student-zelfstandige?
Als je voldoet aan de voorwaarden, kan je als student-zelfstandige starten. Hiervoor contacteer je het ondernemingsloket. Wij regelen alles voor je opstart en sluiten je aan als student-zelfstandige. Wil je dit snel vanuit je luie zetel regelen? Start je zaak dan op via ons online ondernemingsloket.
Wat als ik niet in aanmerking kom voor het statuut student-zelfstandige?
Voldoe je niet aan de voorwaarden om als student-zelfstandige aan de slag te gaan? Niet getreurd, je kan nog altijd je ondernemersdroom waarmaken. Je zal dan wel aangesloten worden in hoofdberoep. Bijgevolg zal je hogere sociale bijdragen betalen dan de gemiddelde student-zelfstandige.