Goeiedag,
hoe kunnen we je helpen?

Wie moet zich aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds?

Als je als zelfstandige aan de slag wil, moet je je aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds. Dit geldt voor alle zelfstandigen, ongeacht de grootte van je onderneming of de inkomsten die je vergaart. 

 

Wat is een sociaal verzekeringsfonds?

Een sociaal verzekeringsfonds is een VZW die de sociale zekerheid van haar leden regelt en zo een brug vormt tussen de overheid en zelfstandigen. Sociale verzekeringsfondsen zijn bevoegd voor de inning van de sociale bijdragen van zelfstandigen en kennen op basis hiervan sociale rechten toe aan haar leden. 

Wat houdt de aansluiting bij een sociaal verzekeringsfonds in?

Elke zelfstandige moet zich aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds. Concreet betekent dit dat je als zelfstandige een sociaal verzekeringsfonds kiest waar je per kwartaal je sociale bijdragen aan betaalt. Het sociaal verzekeringsfonds maakt dit bedrag dan over aan de overheid. Zo ben jij als zelfstandige in orde met je sociale zekerheid en bouw je allerlei sociale rechten op.

Kan ik gemakkelijk van sociaal verzekeringsfonds veranderen?

Eens je je aansluit bij een sociaal verzekeringsfonds, moet je er vier jaar bij aangesloten blijven, tenzij je natuurlijk ondertussen stopt als ondernemer. Na die vier jaar kan je gemakkelijk overstappen.

Waarom voor Liantis kiezen?

Wij onderscheiden ons van andere sociale verzekeringsfondsen door onze uitgebreide dienstverlening. Bij Liantis kan je namelijk steeds rekenen op:

  • Een digitaal klantenportaal: op My Liantis vind je alle toepassingen die onze groep rijk is
  • Een centraal aanspreekpunt: je persoonlijke klantenadviseur helpt je graag bij vragen
  • Gratis juridische bijstand: je kan steeds op ons rekenen bij juridische geschillen die verband houden met je sociaal statuut (bijvoorbeeld pensioen en ziekte)
  • Deskundige carrièrecoaching: we begeleiden je doorheen je hele loopbaan als ondernemer
  • Partnerschappen met belangenorganisaties: Liantis vecht voor de rechten van zelfstandigen en kaart lacunes in de sociale wetgeving aan

 

Terug