Goeiedag,
hoe kunnen we je helpen?

Hoe neem je iemand in dienst en wat zijn je verplichtingen als werkgever?

Werf je een werknemer aan, dan komt daar heel wat bij kijken. Voor elk nieuw personeelslid in je bedrijf moet je een Dimona-aangifte doen, en ook andere formaliteiten zoals een arbeidsovereenkomst mag je als werkgever niet over het hoofd zien.

 

Eerste personeelslid aanwerven

Neem je voor het eerst een werknemer in dienst, dan moet je éénmalig een extra stap doorlopen. Als werkgever ben je namelijk verplicht om je in te schrijven bij de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid. Dat kan makkelijk via de portaalsite van de RSZ.

Zodra dat gebeurd is, kun je je eerste Dimona-aangifte elektronisch indienen bij de RSZ. Die is vereist bij elke in- of uitschrijving van een werknemer in je bedrijf.

Bij je eerste aanwerving moet je ook een arbeidsreglement opstellen. Dat legt de wederzijdse plichten vast tussen jou en je werknemers. In deze overzichtsblog vind je alle informatie over het hoe en waarom van een arbeidsreglement en kan je meteen ook een modelreglement bekomen.

Daarnaast moet je vóór de tewerkstelling van je eerste werknemer een verplichte arbeidsongevallenverzekering afsluiten. Je zal ook een dienst voor preventie en bescherming op het werk in het leven moeten roepen. Zolang je met je bedrijf onder de twintig werknemers uitkomt, kan je die taak als werkgever zelf opnemen.

Arbeidsovereenkomst opstellen

Bij elke nieuwe aanwerving in je bedrijf hoort uiteraard een contract. Hoewel dat voor een overeenkomst van onbepaalde duur strikt genomen niet verplicht is, blijft een geschreven en door beide partijen ondertekend akkoord ten zeerste aangeraden. Bij een contract van bepaalde duur is een geschreven versie altijd noodzakelijk.

Omkadering voor nieuwe werknemers

Tot slot zijn er nog enkele niet-verplichte aspecten die je als werkgever maar beter niet over het hoofd ziet. Denk daarbij aan de arbeidsomstandigheden, omkadering en de werkplek op zich. Een gezonde werknemer zit namelijk beter in z’n vel én is productiever!

 

Gratis e-book: je eerste werknemer aanwerven

Download nu
Terug